Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до списку

Отруєння грибами: профілактика та перша допомога

06.06.2025

     Черкаське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області повідомляє про зареєстрований випадок отруєння грибами, дитина 2023 року народження.  Потерпіла госпіталізована на стаціонарне лікування. За наявною інформацією,  вживала дикорослий гриб у сирому вигляді.

Отруєння грибами: профілактика та перша допомога

За останні роки в Україні, як і в більшості розвинутих країн, спостерігається зростання захворюваності на гострі отруєння. Отруєння дикорослими грибами, особливо у роки, коли погодні умови сприяють їх вегетації, часом набувають розміри стихійного лиха і залишаються далекими від вирішення.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;

Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря!

Перша допомога при отруєнні грибами

Найголовніше - терміново телефонуйте «103»

Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).

До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

 Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно!

 Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Закликаємо вживати лише ті гриби, в яких ви впевнені на сто відсотків, та які зібрані в екологічно чистих районах. Діти старше 12 років та дорослі вже можуть вживати гриби, але у великій кількості вони важко перетравлюються та можуть спричинити важкість у шлунку та погане самопочуття.

2025 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше